A casa del
Iaio teníem dos trossos de terra, dues finques no massa grans, el
Corral i les Clotades. Aquesta darrera s'anomenava així perquè
estava situada en una depressió del terreny que feia el barranc de
Lloret.
Els
principals conreus eren les oliveres, els garrof i també un bon tros
de vinya. Recordo les èpoques de recollida dels fruits. Les olives,
a la tardor-hivern amb molts dies de vent i d'humitat i, sembla
estrany a hores d'ara, les plegaven d'una a una; les garrofes es
recollien ja a l'estiu, amb calor i mosques, però com aquest arbres
són abundants de fulla, a sota et trobaves fins i tot a gust i les
plegaves a grapats, per tant, aviat havies omplert el cabàs; la
vinya estava plantada en una costera molt difícil de treballar,
terra pedregosa que amb el temps he sabut que s'anomena llicorella.
Com deia,
degut a la inclinació del terreny no es podia llaurar amb els
animals així que totes les feines s'havien de fer a mà.
El procés
vital de la vinya m'encuriosia. D'uns ceps ressecs, cargolats, sense
vida aparent, patint les inclemències del temps, ara pluja, ara
fred, ara vent, poc a poc i amb l'arribada del bon temps veies que la
vida retornava. Els sarments verds anaven brotant ufanosos. L'esclat
de vida era tímid com el despertar d'un somni, sense soroll però ja
no tenia aturador. Anaven creixent els sarments agafant una coloració
més intensa i les fulles verdes que anaven sortint els cobrien amb
besada amorosa. Tenien molta feina per endavant.
I anaven
apareixent els grans de raïm, envoltant una incipient rapa i per
ella protegits, tímids, petits, com boles d'anís de color verd ;
junts, porucs, necessitant-se els uns als altres per sobreviure a les
inclemències del temps i així poder créixer i donar el millor
d'ells mateixos en forma de fruït ja crescut i madur.
El resultat
d'aquesta transformació que s'anava produint en el decurs dels mesos
primaverals fins arribar a l'estiu i, en algun casos segons la
meteorologia, a principis de la tardor, tenia la seva recompensa en
la verema. Ja alguns pàmpols s'havien esgrogueït i deixaven passar
més llum i calor, cosa que afavoria la maduració dels raïms i es
donava el toc d'alerta que ja era temps de veremar el fruit, i deixar
els ceps lliures de la seva funció a fi que anessin preparant-se a
la repetició de cada any. Els pàmpols canviaven de color que
passava de verd a or rovellat i la seva caiguda feia quedar un altre
cop els ceps desguarnits. Tornava a començar un cicle.
El dia de la
verema era un dia molt joiós, ens ajudaven els parents, i aquell dia
tant a la recollida del raïm com ja portat a casa, per tots era un
dia de festa.
Es matinava
i a trenc de sol ja sortíem cap al tros amb els carros tirats per
les mules. Dels carros s'havien habilitat els seus baixos cobrint-los
amb borrasses a fi que no es perdés el most durant el transport de
tornada. Portaven les portadores de fusta, els povals i tisores, per
tallar i traginar el raïm fins als carros.
Ja al tros,
cada veremador escollia una filera de ceps i començava la collita.
Jo com era menut, era l'encarregat de dur la marraixa plena d'aigua
fresca amb unes gotes d'anís als soferts veremadors per alleugerir
l'efecte d'aquell sol que lluïa com mai, emprenyat perquè robàvem
el fruit als seus amics, els ceps. Jo de tant en tant, d'amagatotis,
agafava un escarroll ben bonic i sucós i l'assaboria com si fos el
deu Bac.
Els
escarrolls de raïm o “Bunch of
grapes” tallats, anaven a parar als
povals i quan aquests estaven atapeïts es posaven a les portadores
que un cop plenes es transportaven amb l'ajuda de dos pals llargs
fins el carro.
La tornada
era sorollosa, els carros plens desbordant de raïm. Les portadores
també plenes lligades a la part posterior dels carros fent de
contrapés. El homes donant un cop de mà quan enfilàvem el camí de
grava que pujava paral·lel al barranc, on les mules tenien
dificultat per arrastrar aquell gran pes. Crits sorollosos angoixats
per por que el carro i el contingut s'anés a norris. S'havia passat
amb èxit el primer obstacle, en quedaven dos més fins superar el
desnivell que havia entre la depressió del barranc i la carretera
que portava al poble. Després tot era bufar i fer ampolles.
A l'arribar
a casa el primer que es feia era descarregar tot el raïm posant-lo
al cup, perquè no es rescalfés. Després de dinar començaríem a
trepitjar-lo.
Era dia de
festa, teníem convidats a dinar a tots els que ens havien ajudat a
la verema, grans i menuts. La taula era gran però tot i així tots
no ens hi podíem encabir, els més menuts seiem a una taula petita
a part.
Les olives
negres ja estaven a taula i el porró començava la seva ronda que
era tradició que no finalitzés fins al final de l'àpat, només hi
havia un petit descans per omplir-lo quan es quedava vuit, cosa que
no trigava molt a succeir. Vinga, el porró que no pari!. I Sortia la
iaia amb l'olla de recapte i escudellava els plats dels famolencs
comensals. El recapte és més aviat un plat d'hivern, consistent,
que fa suar, però era el plat indicat per recuperar les forces. I
tant que es recuperaven! Entre el recapte i el porró les converses i
les bromes anaven pujant de to. Després les postres, pastissets i
coc, i el iaio encetava la bota petita de vi ranci de la collita de
l'any anterior, que havia estat dormint un son plàcid en un lloc
tranquil i amb poca llum a sota de la pallissa.
El cup
estava situat a l'angle que formaven dues parets. Havia unes cordes
penjades per fer més fàcil i descansat el trepitjar del raïm. A
un extrem del cup hi havia un canaló per on sortia el most des d'on
anava a parar a la tina a un nivell més baix que el cup, que el
recollia.
Al començar
tot era una festa, cada un agafat a una corda, xafàvem els raïms
amb els peus que per cert ningú s'havia rentat. Al principi la
sensació era agradable, els grans de raïm estaven sucosos, notaves
sota els peus com una catifa de bombolles que poc a poc anaves fen
petar, era divertit. Tal com anava sortint el most els escarrols de
raïm anaven perdent els grans i quedava la rapa desguarnida que al
trepitjar-la com ja teníem els peus tendres pel contacte amb el most
a alguns se'ls hi encetaven.
L'ambient
s'anava carregant de l'olor del most, una olor dolça, penetrant que
ja no s'esvairia fins al cap de mesos quan essent ja vi, estés
descansant en un somni tranquil dins les botes de fusta.
Quan el
rendiment de les trepitjades anava minvant, amb povals s'anava
transportant la massa que quedava a la premsa. Aquesta estava
constituïda per dos elements plans, un fixe i l'altre mòbil,
disposats al llarg d'un eix de caragol envoltats per una protecció
de làmines verticals de fusta que era on es posava el raïm. Amb una
barra de fusta s'accionava la part mòbil que es desplaçava baixant
per l'eix i tal com anava pressionat, exprimia tot el suc que no
s'havia extret en la trepitjada. El most aconseguit anava a parar a
la tina comú.
Del treball
i cura de tot el procés següent no en sé res, això ho feia el
iaio. Recordo que cremava dins les botes lluquet de sofre, ho feia
quan encara estaven buides i després quan ja s'havia traspassat el
most des de la tina. El que sí recordo és veure com bullia el most
degut a la seva fermentació, quan encara estava dins de la tina.
Als pocs
dies es traspassava el most a les botes per seguir el seu procés de
transformació. Al principi el iaio n'estava molt pendent: escoltava
com bullia..... li cremava lluquet... controlava que a la estança de
les botes no hi hagués massa llum ni humitat... Després ell
descansava i deixava que el vi també ho fes. Aquell temps de
tranquil·litat,
de silenci, d'espera, es trencava un bon dia quan el iaio fiant-se de
la seva experiència d'anys, anunciava el dia de destapar les botes,
traient-los-hi el tap de suro i posant-los una aixeta de fusta, i
naturalment, fer el primer tast que com era de rigor feia el gran de
la família. Era el final d'un llarg procés, era el VI en
majúscules.
¡Enguany no
està del tot malament es pot veure, però altres anys ha sigut
millor!, i tots rèiem perquè era el comentari que feia any rere any
i que tots esperàvem.
Fifo 15-6-2012
1 comentario:
Bonic.
Publicar un comentario