Translate

domingo, 30 de noviembre de 2014


Aquest es l'escut dels Lleixà, tot i que un especialista i estudiós en el tema, em va dir que no havia trobat cap antecedent documentat que ho proves.
 Be jo puc assegurar-vos que es meu,i per extensió vostre, perquè l'he pagat.
 Es cert que hi han detalls que posen de manifest que el especialista en heràldica no va quedar gens content de la seva retribució, doncs un cop fet i cobrat em va demanar fer uns retocs, i aquestos eren referents a l'origen del nom..
 Ell diu que prevé del nom Lletget, Lletgos,
 Jo crec que això va ser una venjança molt “ruin” com dirien al meu poble. 
 Una cosa puc assegurar-vos, les dones anomenades Lleixà ja en temps de Jaume I tenien fama de ser guapes i “templades” cosa que ha continuat en el temps. No n'he vist mai ni una de lletja., es cert que algun home la recepta no ha funcionat del tot. 
 L'historia com veiem, es segons qui l'explica. A mi m'han dit, que venim del Nord de Catalunya i que seguint al Rei Jaume I varem arribar a la Catalunya Nova i ens vam instal-lar al Vilar de Santa Maria, del bisbat de Tortosa , lloc que pertanyia als Barberà per una donació del bisbat.
 Si algú pot aclarir mes coses, totes les suggerències seran ben rebudes, especialment les de l'origen del nom......

Fifo - Josep Lleixà

3 comentarios:

Unknown dijo...

A veure si algun especialista en heràldica o historia ens ajuda a trobar l'origen del nostre cognom

Josep Lleixà dijo...

Martí, així com l'origen de Mas de Barberans està por ben documentat Hi han diferents treballs un d'ells d'un masover J.J. Lleixà) l'origen del cognom mai ningú m'ha ndit que hagues un treball de recerca. Ho intentem entre tots? abraçada.

Josep Lleixà dijo...

El nom del estudiós masover que fa fer el treball de recerca referent al Mas es el J.J.Adell. Demano disculpes.