Translate

domingo, 15 de julio de 2012

La Constitució Catalana de l'Havana 1-10-1928


Amics matiners i els que han estat de farra tota la nit i ara arriven a casa, avui vaig a dormir amb un sentiment patriótic que vull compartir amb vosaltres, poc a poc aniré penjant articles de la Cosntitució Catalana de l'Havana 1-10-1928. Ells fan fer la feina de redactar-la, nosaltres tenim l'obligació de millorar-la i fer-la vigent. Tinc possat al cap la música i la lletra del "Cant de la senyera" aquesta nit dormiré com un nen petit somniant en un futur possible.
 


CONSTITUCIO PROVISSIONAL

DE LA REPUBLICA CATALANA

Aprovada per l'assemblea Constituïen del Separatisme Català reunida a l'Havana durant els dies 30 de Setembre , 1 i 2 d'octubre de 1928.

Les delegacions del Separatisme Català de dintre i fora de Catalunya, convocades a la ciutat de l'Havana, sota la presidència del senyor Francesc Macià, per la reorganització de les seves forces i per definir cívicament els seus principis i els seus ideals patriòtics, proclamen davant del món la unitat espiritual indestructibles de Catalunya, ratifiquen i declaren la voluntat i la decisió ferems de valer-se dels mitjans revolucionaris per independitzar-se de l'Estat espanyol, i acorden la següent Constitució, en nom del poble català, perquè aquest s'hi regeixi amb caràcter provisori, mentre no estigui en condicions de poder-se fixar i d'atorgar-se la seva llei fonamental definitiva.

Títol I

DEL REGIM POLITIC DE CATALUNYA

Article 1. El poble de Catalunya, en exercici del dret immanent que li correspon, de donar-se per voluntat pròpia i sense ingerències estranyes la seva organització política , es constitueix en Estat independent i sobirà, i adopta, com a forma de govern, la República técnico-democratico-representativa.

Títol II

IDIOMA, BANDERA I ESCUT

Article 2. L'única llengua oficial, a Catalunya, és la catalana.

Article 3. La bandera oficial de la República Catalana és la històrica de les quatre barres roges damunt de fons grog; amb la addició, en la part superior, d'un triangle blau i amb una estrella blanca de cinc puntes al centre.

Article 4. L'escut nacional de Catalunya és anàleg a la bandera anterior.

No hay comentarios: