Translate

domingo, 3 de octubre de 2010

Des de l'Havana - Joan Ferràn Oliva

UNA ESTELADA A L'HAVANA
Durant la meva estada a Catalunya els passats mesos de maig i juny, l’amic Josep Andreu, alcalde de Montblanc, em va demanar ajut per a restaurar el sepulcre d’en Josep Conangla Fontanilles al cementiri de L'Havana. L’Andreu ho va intentar en dues ocasions que va visitar Cuba, però no ho va poder fer degut a que el temps no li va abastar. Jo vaig acollir la petició com una iniciativa pròpia.
Conangla és un veritable exemple de patriota. L’admiro i respecto com es pot apreciar en les mencions sobre la seva destacada personalitat als meus llibres La Constitució Catalana de L'Havana i La Saga dels catalans a Cuba. No son les úniques. Això no obstant no coneixia de l’existència del seu panteó i em vaig assabentar-hi fa tres anys en ocasió de la visita a Cuba dels amics Mireia Planas i Oriol Falgueras, els quals el van localitzar. Fins i tot hi van fer una foto amb la estelada sobre la tapa. Ells resideixen a Tona i son activistes de la Comissió del Centenari de l’Estelada.
Un cop retornat a Cuba vaig començar les gestions per donar compliment al honrós compromís assolit. A l’illa no resten familiars d’en Conangla i el sepulcre mostrava signes de mancança de cura. Per afegitó, en no disposar de documents de propietat complicava l’operació restauradora.
Finalment tot es va resoldre: es va fondre una tapa nova per a substituir l’anterior aclivellada; es va polir, netejar i pintar el que calia, i hores d’ara el panteó llueix com acabat de construir. A la capçalera diu Conangla - Albertí, aquest darrer el cognom del seu gendre, però no hi havia cap altre inscripció. El més important ha estat la làpida incorporada amb el següent epitafi:

JOSEP CONANGLA FONTANILLES
MONTBLANC, CATALUNYA 1875 - LA HABANA 1965
PATRIOTA CATALÁN
INTELECTUAL, PERIODISTA, ENSAYISTA, VIVIÓ EN CUBA 60 AÑOS Y LA AMÓ TANTO COMO A SU SUELO NATAL
FUE PRESIDENTE DEL CENTRE CATALÀ Y DIRECTOR DE LA REVISTA LA NOVA CATALUNYA
POR ENCARGO DEL LÍDER CATALANISTA FRACESC MACIÀ, REDACTÓ LA PONENCIA DE LA CONSTITUCIÓ PROVISIONAL DE LA REPÚBLICA CATALANA, APROBADA EN LA HABANA EN 1928
LA CATALUNYA IRREDENTA Y MONTBLANC, SU PUEBLO, NO LO OLVIDAN
Està redactat en castellà car te la intenció de donar a conèixer a tot el que passi qui és la personalitat allí enterrada.
L’adreça del panteó CONANGLA – ALBERTÍ, és
Calle 15 entre K y L, Zona 44 CC. Cementerio de Colón. Ciudad de la Habana
S’arriba entrant per la portada principal del Cementiri, seguint pel Carrer Central fins a l’església i desprès, continuant pel mateix Carrer Central fins al Panteón de las Fuerzas Armadas, com a referent. Allí cal prendre un carreró a mà esquerra que porta fins al Crematorio. A la propera cantonada es troba el panteó.

No hay comentarios: