Translate

miércoles, 23 de junio de 2010

Meditacions a partir de J. J. Rousseau


Dels signes d'un bon govern

Quan es pregunta, en termes absoluts, quin és el millor govern, es planteja una qüestió insoluble per indeterminada, o si es vol té tantes bones solucions com combinacions possibles hi ha a les posicions absolutes i relatives dels pobles.
Però si es preguntés en quin senyal es pot conèixer que un determinat poble està bé o malament governat, seria una altra cosa i la qüestió de fet podria resoldre's.
Però no es resol, perquè cadascú el vol resoldre a la seva manera. Els súbdits lloen la tranquil•litat pública, els ciutadans la llibertat dels particulars: un prefereix la seguretat de les propietats, un altre la de les persones; per un el millor govern és el més sever, un altre sosté que és el més suau; aquest vol que es castiguin els delictes i aquell que es previnguin; un troba molt bé que el país sigui temut pels seus veïns, un altre que sigui ignorat: un està content quan el diners circula, l'altre exigeix que el poble tingui pa. Fins i tot en el cas d'estar d'acord sobre aquests punts i altres semblants, estaríem per això més assabentats del que convé?. Com les quantitats morals no tenen mesura necessària, tot i estar d'acord sobre el signe, com estar-ho sobre l'estimació?
Per part meva, sempre em sorprèn que es desconegui un senyal tan senzilla, o que tingui la mala fe de no reconèixer-la. Quina és la finalitat de l'associació política? La conservació i la prosperitat dels seus membres. (I jo afegeixo i subratllo la de tots els seus membres sense excepció). I quina és la senyal més segura que es conserven i prosperen? El seu nombre i la seva població. No aneu, doncs a buscar en un altre lloc aquest signe ta discutit. En igualtat de condicions, el govern sota el qual, sense mitjans aliens, sense naturalitzats, sense colònies, els ciutadans poblen i es multipliquen més, és infalible el millor; aquell govern sota el qual un poble disminueix i decau, és el pitjor. Calculadors, ara us toca a vosaltres; compteu, Mesureu, compareu.
Part de les conclusions d'aquest escrit de J.J. Rousseau, (extrets d'una obra publicada l'any 1762), han perdut vigència en l'actualitat, per la transformació evident de la nostra societat. No obstant això, la resposta a quina és la finalitat de l'associació política, segueix sent la mateixa malgrat el temps transcorregut.
Quant a la senyal o signe per valorar si un poble està ben governat (en aquest cas el nostre) us convido a reflexionar sobre alguns aspectes del moment actual: entre ells, el futur incert de molts treballadors, a causa dels contractes de treball en precari, les altes taxa de desocupació etc
.
PD. Aquestes reflexions les feia l’any 2003 i res ha cambiat. Josep

2 comentarios:

Octavi dijo...

La meva resposta és una mica llarga i te la deixo aquí:

http://octavi.fornes.cat/2010/06/27/societat-i-individus/

Josep Lleixà dijo...

No creua amics que el anhels lícitis dels ciutadans, son substituis per interesos particular que no beneficien en res l'interés General a base de'informacions en mitjans de comunicaciò que van cran unes necessitas que originalment no tenim? El proces de soclialitaciò del individu por ser perfectament manipulat per interesos articulars que de tant repetir-se els fem nostres. L'individuu está somens a tot tipus de presions, l'entorn, la famlia, l'escola, els amics. i cada cop més el mitjans de comunicaciò que llauren cpa a casa seva- Per tant una societat tam manipulada es dificil que reaccioni, Te que haver un govern fort moralment que en l'exemple ajudi a camviat la Socientat i ara per ara això a Catalunya no existeis. Josep